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BAPTISM FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

I am not married. Can my child be baptized? 

Yes. A child may be baptized so long as there is a well-founded hope that he or she will be 

brought up in the practice of the Faith. This is present so long as one parent is willing to 

practice the Catholic Faith and share it with the child. A child is not penalized for having 

been born out of wedlock. If the parents of a child are living together without benefit of 

marriage or in a civil marriage not recognized by the Church, they would be encouraged to 

regularize their situation so that they can fully practice the Faith they are called to share 

with their child. 

What are to requirements for being a godparent (sponsor) at Baptism? 

Code of Canon Law 874.1 

One sponsor must be Catholic. 

The Catholic must be at least 16 years old, fully initiated, Catholic in good standing 

Cannot be either parent 

What if we have trouble finding one man and one woman who satisfy the requirements and 

can be sponsors at the Baptism? 

First, only one sponsor is required, and that sponsor may be of either gender. Secondly, 

although it is preferable that sponsors be present for the Baptism, this is not required. One 

or both sponsors may be represented by proxy (someone present at the Baptism who 

speaks for the absent sponsor). There are no special requirements for proxies (they need not 

be Catholic, for example). Finally, it is not required that godparents be relatives of the 

parents. 

Can we have more than two sponsors for our child? 

No. The Church does not want the responsibility of sponsors to be diluted. The maximum 

number of sponsors is two; and if there are two, one must be male and one female. 

Can’t non-Catholics sometimes be sponsors? 

No. In order to sponsor someone to become a member of the Catholic Church, one must be a 

Catholic oneself. (Could you imagine sponsoring someone to become a member of the Elks 
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Club if you yourself were not an Elk?) However, if a child being baptized has only one 

sponsor, a non-catholic Christian may serve as an additional witness of the Baptism and be 

recorded as such. The rules about gender do not apply to a witness; so, for example, a child 

may have a female sponsor and a female witness. Nor is there any requirement that a 

witness be an active member of his or her denomination. 

May we take photographs or video during the Baptism? 

Yes – but anyone with an official role in the Baptism (parent, sponsor or witness) should give 

their attention to that responsibility and not serve as a photographer during the ceremony 

itself. 

Is there a fee for Baptism? 

No. Since it is presumed that the parents belong to the parish and are regularly supporting 

the Church according to their ability, there is no fee for Baptism. If the parents do live 

elsewhere and are celebrating the Baptism here for the convenience of the family, a 

donation to the parish would be very appropriate. The priest or deacon performing the 

Baptism is sometimes given a monetary gift as a token of appreciation, but this is at the 

discretion of the family. 

What should the baby wear for the baptism? 

A white garment is an ancient sign of the newly baptized Christian’s new life in Christ. Your 

child’s baptismal garment need not be a traditional baptismal or christening gown; it can be 

any clothing that is mainly white. 

Do we need to provide the candle? 

No. St. Thomas Aquinas parish provides the candle, as well as the small white garment 

which will be placed on your child during the baptism.


